2018-10-12

Satsa på studie- och yrkesvägledningen för våra ungdomar!

48 procent av Sveriges unga känner sig oroliga och nedstämda inför tanken på framtiden. Och ju närmre vuxenvärlden de kommer desto sämre mår de. Mentor Sverige och Ungdomar.se har i dagarna släppt rapporten ”Jobbiga tankar”. Materialet i rapporten bygger på en enkätundersökning om ungas tankar kring framtiden, jobbmarknaden och deras stöd från omgivningen. Enkäten har besvarats av över 2500 ungdomar i åldern 13-24 år.

Mentor är en ideell organisation som arbetar med mentorskap för ungdomar mellan 13-17år. Deras senaste rapport, som släppts i samarbete med Ungdomar.se, ger en dyster bild av hur unga mår:

  • 48 procent av Sveriges unga känner sig antingen oroliga och ångestfyllda eller ledsna och nedstämda vid tanken på framtiden. 21 procent känner inget särskilt och endast 31 procent känner sig glada och hoppfulla när de tänker på framtiden. 
  • Tjejer känner sig i mycket högre utsträckning oroliga och ångestfyllda vid tanken på framtiden än killar.
  • Vid en filtrering av svaren beroende på respondenters ålder ser vi att andelen oroliga och nedstämda stadigt ökar ju äldre respondenterna blir. 
  • 42 procent av Sveriges unga har inte någon vuxen som lyssnar på dem. 
  • De som upplever att de har någon vuxen som lyssnar på dem mår bättre vid tanken på framtiden. 
  • 74 procent tycker att de får otillräcklig information om jobbmarknaden i skolan. 
  • Ju äldre respondenterna är desto viktigare anser de att nätverk och kontakter är för att nå sina mål och desto mindre viktigt blir bra betyg. 

Ta del av rapporten i sin helhet här: http://mentor.se/vad-vi-gor/nyheter/2015/10/07/halften-av-sveriges-unga-kanner-oro-och-angest-inf/

Ja, vad säger man? Man kan inte säga annat än att vi misslyckats med att ge våra unga det de efterfågar för att tro på framtiden. Skäms, vuxenvärlden!